طرح لبخند به معنای داشتن دندان های زیباییست که در زمان لبخند زدن مشخص میشوند. در صورتی که دندانهای قدامی نامرتب، دارای فاصله زیاد، کوتاه و یا رو به جلو و بد رنگ باشند، لبخند زشت میشود. افرادی که به این عارضه مبتلا هستند، از لبخند زدن خود ناراضی اند که در نهایت اعتماد به نفس خود را از دست داده و کمتر در بین جمع حضور پیدا میکنند. در این شرایط افراد مبتلا میتوانند به دندانپزشک زیبایی خوب مراجعه و برای طرح لبخند زیبا اقدام کنند.
روش های درمان طرح لبخند زیبا
برای زیبا شدن طرح لبخند روش های مختلفی وجود دارد که البته با توجه به نوع مشکلات دندان، فک و لثه بیمار انجام میشود. از سوی دیگر دندانپزشک با توجه به شرایط بیمار، روش های درمان را پیشنهاد میدهد. به این معنا که دندانپزشک زیبایی قبل از آغاز درمان طرح لبخند، شرایط سلامت دهان بیمار را به طور کامل بررسی میکند. این امر به منظور تعیین مجموعه قواعد مشخص برای اصلاح طرح لبخند و همچنین شرایط درمان با توجه به وضعیت و خواسته های بیمار صورت میگیرد. به همین دلیل وضعیت دندان ها، لثه ها، ساختار نگهدارنده دندان ها و نیز شرایط گاز گرفتن (جفت شدن) دندان ها به دقت بررسی و معاینه میشود.
برای مثال زمانی که دندانهای بیمار نامرتب هستند، روش درمان میتواند مرتب سازی دندان ها در یک جلسه و یا ارتودنسی خواهد بود. در این صورت تعداد دندانهایی که باید کشیده شوند، شکل ساختاری فک بیمار و همچنین مقاومت دندانها در مقابل بریس ها اهمیت پیدا می کند. البته نوع براکت ها و بریس هایی که برای بیماران انتخاب میشود، متنوع است. برای کودکان از بریس های رنگی استفاده میشود در حالی که بریس های فلزی برای بزرگسالان و بریس های سرامیکی نیز برای بیماران حساس کاربرد دارد. بطور کلی درمان طرح لبخند زیبا را میتوان به روش های زیر انجام داد.
سفید کردن دندان ها
زمانی که دندانهای بیمار بدرنگ باشند، تاثیرات نامطلوبی بر طرح لبخند بیمار دارد. در این صورت روش درمان با استفاده از روکش گذاری و یا بلیچینگ انجام میشود. سفید کردن دندانها نیازمند تکنیک های خاصی از جمله توجه به همرنگ شدن همه دندان می باشد.
ترمیم دندانهای پوسیده قدامی
اگر دندانهای قدامی بیمار دچار پوسیدگی شده باشند، درمان آنها با استفاده از مواد پر کننده کامپوزیت انجام میشود. کامپوزیت ها مواد سفید و همرنگ دندان هستند که برای پر کردن دندانهای پوسیده استفاده میشوند. دندانپزشک زمان درمان، قسمت پوسیده و تیره دندان را برداشته و در دندان فضای کافی برای قرار دادن کامپوزیت ایجاد میکند.
جایگزین کردن دندان های افتاده
افتادن یک دندان و جای خالی آن، به شدت زیبایی صورت را تحت تاثیر قرار میدهد. همچنین نبود یک دندان میتواند زمینه خراب شدن سایر دندانها را نیز ایجاد کند. به همین دلیل درمان دندانهای افتاده اهمیت دارد. برای جایگزین کردن تنها یک یا چند دندان میتوان از روش کاشت دندان یا ایمپلنت استفاده کرد. با کاشت دندان، بریج یا روکش گذاری جزئی میتوان دندان های افتاده را ترمیم کرد.
ترمیم دندان های لب پر شده
دندانهایی که کج، شکسته یا لب پر شده و نامسطح هستند نیز قابل ترمیم و بازسازی اند. برخلاف نظر رایج، برای ترمیم دندانهای شکسته و لب پر شده نمی توان از روش روکش لامینت استفاده نمی شود. زیرا در این روش باید دندانها تراش داده شوند که به دلیل شکستگی، دندانها به شدت صدمه خواهند دید. روش کامپوزیت و استفاده از مواد همرنگ دندان بهترین روش برای بازسازی دندان شکسته است.
کوتاه بودن طول دندان ها
گاهی ممکن است لثه های بیمار در زمان خندیدن مشخص شود. در این صورت لبخند بیمار زیبا نیست. برای رفع این مشکل روش جراحی لثه پیشنهاد میشود. دندانپزشک زیبایی ترمیمی با جراحی، لثه ها را بالاتر برده و طول دندانها را افزایش میدهد که این امر موجب جوان تر دیده شدن بیمار میشود.
کاهش فاصله میان دندان ها
در مواقعی که فاصله میان دندانهای قدامی زیاد باشد، بر روی ساختار دندانها تاثیر نامطلوبی دارد. در این صورت روش باندینگ دندان به منظور حذف فضاهای خالی بین دندان ها و نیز تغییر اندازه یا شکل دندان ها مورد استفاده قرار میگیرد که در آن، رزین دندانپزشکی با استفاده از پرتو فرابنفش بر روی دندان ها چسبیده میشود و از این طریق، دندانپزشک زیبایی دندانهای قدامی را به یکدیگر پیوند میدهد.