2 برابر شدن ابتلا به بیماری های عفونی در 50 سال آینده
طبق گفته دانشمندان شیوهای بهتر را برای پیشبینی الگوی شیوع بیماریهای حیوانی در میان انسانها یافتهاند.
مدل جدید دانشمندان برای تب لاسا كه توسط موشها منتقل میشود، پیشبینی میكند تا سال 2070 تعداد مبتلایان به این بیماری در آفریقا دوبرابر خواهدشد. دانشمندان میگویند میتوانند این مدل را درباره شدت شیوع بیماریهای زیكا و ابولا نیز به كار ببندند.
ویروس لاسا مشابه ویروس ابولا در انسان تب و خونریزی ایجاد كرده و میتواند مرگبار باشد. ویروس تب لاسا درحال حاضر سالانه 100 هزار نفر تا یك میلیون نفر را در آفریقا به خود آلوده میكند. نوعی موش كه در بخشهایی از قاره آفریقا یافت میشود حامل این ویروس است.
دانشمندان مركز تنوع گونههای زیستی و محیط زیست دانشگاه كالیفرنیا درحدود 400 مورد شیوع تب لاسا را در سالهای 1967 تا 2012 مورد بررسی قرار دادند. این دانشمندان مدلی را برای محاسبه تعداد دفعاتی انسانها با حیوانات حامل ویروس تب لاسا در تماس قرار میگیرند و خطر شیوع ویروس ایجاد كردند.
در این مدل نشان داده شده که بیشتر مناطق غرب آفریقا بیش از حد انتظار در معرض ابتلا به تب لاسا قرر دارد. دانشمندان میگویند مدل آنها نشان میدهد در آینده این بیماری بار سنگینی بر دوش جوامع محلی آفریقایی خواهد بود و تا سال 2070 تعداد موارد ابتلا به این بیماری دو برابر آنچیزی خواهد بود كه پیش از این پیشبینی شدهاست.
در این مدل، تغییرات محیطی و چگونگی رشد جمعیت انسانی نیز در نظر گرفته شدهاست. افزایش موارد ابتلا به این بیماری در مدل جدید بیش از همهچیز به خاطر تغییرات اقلیمی است،زیرا موشهای ناقل در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب به خوبی زاد و ولد میكنند. از سویی دیگر افزایش جمعیت در مناطقی خاص به این معنی است كه تعداد انسانهایی كه ممكن است با این موشها در تماس باشند، افزایش پیدا خواهد كرد.
دانشمندان امیدوارند این مدل بتواند به آمادهسازی جوامع در برابر شیوع این بیماری و تصمیمگیری در رابطه با كنترل شرایط آب و هوایی كمك كند.
بیشتر از 60 درصد از بیماریهای عفونی درحال شیوع از حیوانات به انسان منتقل میشوند. علاوه بر ابولا و زیكا، بیماریهای دیگری مانند تب لاسا نیز درحال حاضر هزاران انسان را درگیر خود ساخته و احتمال شیوع آن در كشورهای گرم بسیار بالاست. دانشمندان میگویند از مدل جدید میتوان برای پیشبینی شدت شیوع زیكا و ابولا نیز استفاده كرد.
به گفته جاناتان بال از دانشگاه ناتینگهام،درصورتی كه این مدلها درست باشند،تغییرات اقلیمی آینده و رشد جمعیت تعداد مبتلایان به تب لاسا و دیگر بیماریهای عفونی را تا حد قابل توجهی افزایش خواهدداد.